Favorky



4 velká vejce, pivo, hladká mouka, moučkový cukr, olej

Recept jak se dělají tradiční polské a litevské favorky

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky odložíme na nějaké jiné jídlo, protože už je nebudeme potřebovat. Odměříme přibližně stejný objem piva, jako mají žloutky. K oběma surovinám postupně přisypáváme hladkou mouku a vypracujeme si ze všeho velmi pevné těsto. Na začátku to moc lepit nebude, ale postupným hnětením se to změní. Odložíme ho na hodinku přikryté potravinářskou fólií do lednice. Pak ho na nepomoučeném válu rozválíme na velmi tenký plát, který rozřežeme na obdélníkové kousky. V jejich středu nařízneme čáru a každý favorek přeložíme nebo z nich uděláme mašličku. Smažíme je v rozpáleném hlubokém oleji. Pozor, dělají se opravdu velmi rychle, lepší je vyndávat je světlejší. Favorky, které čekají na smažení přikryjeme utěrkou, aby neosychaly. Po vychladnutí je posypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře: