Telecí řízky

usmažené řízky z telecího masa
telecí ořech, hladká mouka, vejce, pepř, sůl, strouhanka, mléko, přepuštěné máslo (případně obyčejné máslo a olej)

Recept na klasické telecí řízky

Telecí ořech si nakrájíme na přibližně centimetrové plátky, které pak naklepeme - můžeme jen jemně a nebo si uděláme pořádný pár centimetrů tlustý, ale za to velký téměř na talíř, vídeňský řízeček (ty pravé jsou vždy z telecího), záleží, jak to komu vyhovuje. Opepříme je, osolíme a pak obalíme nejdříve v hladké mouce, pak ve vajíčku rozšlehaném s trochou mléka a nakonec ve strouhance. Nakonec už jen telecí řízky usmažíme z obou stran dozlatova na přepuštěném másle - pokud ho nemáme, tak na másle s trochou oleje, aby se nám tak rychle nezačalo přepalovat. Smažení na čistém oleji nebo dokonce vepřovém sádle u telecího není ono, chuť správného řízečku by měla podtrhnout právě i chuť másla.

Žádné komentáře: