1/16/16

Krémová cibulová polévka se smetanou


6 cibulí, kelímek smetany, 3 deci bílého suchého, přepuštěné máslo (olej), sůl, pepř, vývar, hladká mouka, cukr

Recept jak se dělá klasická krémová cibulová polévka se smetanou a vínem

Cibuli nakrájíme (nemusíme nijak jemně, stejně se bude na konci mixovat) a začneme ji pomalu dusit na rozehřátém másle nebo oleji. Pravidelně promícháváme, dokud nám nezačne hnědnout - nesmí se připálit, raději ji děláme na menším ohni a déle než abychom vše museli opakovat. Přidáme dvě lžíce cukru, zamícháme, zasypeme dvěma až třemi lžícemi hladké mouky, zase rozmícháme a pak za stálého míchání přilijeme bílé víno a necháme ho trochu zredukovat. Dolijeme vývar - přibližně kolem litru (pokud ho nemáme, tak ho lze nahradit dvěma bujóny z kostky, které si začneme vařit s bobkovým listem a novým kořením a litrem vody ve chvíli, kdy se pouštíme do cibule) - rozmícháme a všechno vaříme přibližně dvacet minut. Rozmixujeme do krémové konzistence, ochutnáme, podle potřeby přisolíme a opepříme (jestli máme rádi polévky kyselejší, můžeme přilít i trochu vína a minutku povařit). Nakonec už jen nalijeme smetanu, zamícháme a necháme přejít varem. Krémová cibulová polévka se dá ještě na talíři vylepšit buď strouhaným sýrem, nebo opečenými kostičkami z bílého pečiva nebo obojím.

No comments: