Medovníkový dort

Medovníkový dortík v akci
medovníkový krém: 1 slazené kondenzované mléko, 200 gramů ořechů, 250 gramů másla
těsto na dort: 900 gramů hladké mouky, 300 gramů krystal cukru, 450 gramů medu, 200 gramů másla, 2 vejce, mléko, jedlá soda

Recept na skvělý medovníkový dort

Začneme s přípravou krému, která nám zabere nejvíce času, i když není příliš složitý. Musíme dvě hodiny na malém ohni vařit zavřenou plechovku slazeného kondenzovaného mléka, čímž si vytvoříme karamelový základ. Před otevíráním ji musíme nechat vychladnout. Ořechy nasekáme. Vychladlý karamel ušleháme s máslem na pěnový krém a všleháme do něj nasekané ořechy.

U těsta na dort postupujeme takto. Nachystáme si vodní lázeň (do většího hrnce dáme menší tak, aby se nedotýkal dna) a rozpustíme si máslo. Do něj postupně vmícháme šest lžic mléka, vejce, med, cukr, dvě lžičky sody a pak ručním mixérem šleháme přibližně čtvrt hodiny. Do mouky přelijeme připravenou hmotu a vypracujeme si z ní těsto. To rozdělíme na šest dílů, rozválíme je na pokud možno stejné pláty (tvar záleží na vás, medovníkový dort může vypadat jako ten na fotce, čili obdélníkový a nebo i klasicky, čili kruhový), propícháme je vidličkou a upečeme v troubě - každý se dělá při teplotě sto sedmdesát stupňů osm minut. Pečeme jich tolik najednou, kolik se nám vejde do trouby, ty co zatím čekají, zabalíme do potravinářské fólie (před pečením ji samozřejmě zase sundáme). Upečené pláty narovnáme na sebe a ořízneme, aby byly stejné. Každý potřeme krémem, naskládáme je na sebe a krémem natřeme i boky. Odřezky nadrolíme a medovníkový dort ze všech stran jimi posypeme. Nakonec ho musíme ještě nechat alespoň dvacet čtyři hodin uležet v lednici pod poklopem.

Žádné komentáře: