Domácí matesy ze sleďů

Domácí matesy naservírované na misce
3 pláty vykostěných a naložených slaných poloviček sleďů (případně si vykostíme a připravíme pláty ze slanečků), 2 cibule, 1/2 citronu, nové koření, bobkové listy, celý pepř, olej (měl by být chuťově neutrální, například slunečnicový bývá velmi slušný)

Recept na domácí matesy ze sleďů

Sledě na tři hodiny namočíme do studené vody, kterou přibližně v dvacetiminutových intervalech vyměňujeme. Jde o to, aby se zbavily nadměrné slanosti. Pokud někomu hodně slané rybí maso nevadí, může proces zkrátit (ochutnat ždibec a když je vše v pořádku, tak proplachování ukončit). Déle než tři hodiny by se močit neměly, ztrácely by pak chuť a byly by rozbahněné. Nakrájíme je na přibližně stejně velké kostky. Cibuli nakrájíme tak, jak nám vyhovuje - někdo má rád matesy s tenkými kroužky, jiný zase s nasekanou cibulkou na kostičky. Citron pořádně omyjeme, spaříme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, které ještě rozpůlíme. Na dno sklenice dáme trochu cibule, kuličku nového koření, půl bobkového listu (nebo jeden malý), tři kuličky pepře, půl plátku citronu a na to vrstvu nakrájených slanečků. Vše opakujeme až do naplnění sklenice, kterou pak zalijeme olejem, zavíčkujeme a uložíme někam do chladu. Domácí matesy by měly být za dva dny hotové, ale lepší je ještě den počkat. Chutné jsou pak ještě týden až deset dní.

Žádné komentáře: