Pečené masové koule v rajské omáčce

Upečené masové koule s rajskou omáčkou a houskovým knedlíkem.

300 gramů mletého masa, 1 cibule, 1 sklenice (větší konzervička) rajského protlaku, 3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 5 nových koření, 1 vejce, strouhanka, hladká mouka, kari, skořice, pepř, sůl, cukr, olej, kostka hovězího bujónu

Recept na masové koule v rajské omáčce

Mleté maso smícháme s vymačkaným stroužkem česneku, kari, pepřem, vejcem, strouhankou a mlékem. Z vzniklé hmoty vytvoříme koule, které rozložíme na dno vymazaného pekáče, přikryjeme a dáme na půl hodiny péci do trouby nastavené na sto osmdesát stupňů. V mezičase si na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku, zaprášíme ji přibližně čtyřmi lžícemi hladké mouky, opražíme a zalijeme horkou vodou tak, aby nám vznikla po rozšlehání jakási kaše. Do ní vmícháme celý protlak a dolijeme další vařící vodu, abychom po rozmíchání měli cosi o hustotě omáčky (uděláme to tak jak nám nejvíc chutná, někdo rád řídké sosíky a další zase husté lepivé). Přidáme bobkový list a nové koření (pokud možno v plátěném sáčku nebo nějakém košíčku na koření), celý pepř (ten může být volně), bujón, osolíme, osladíme, vymačkáme zbylé dva stroužky česneku a vaříme přibližně dvacet minut. Pekáč odklopíme a masové koule necháme dopéci (zabere to tak deset až patnáct minut). Z omáčky vylovíme nové koření a bobkový list, rozmixujeme ji do hladka, ochutnáme a doladíme cukrem, mletým pepřem a solí tak, jak nám rajská omáčka nejvíc chutná. Masové koule podáváme polité omáčkou, vhodnou přílohou je houskový knedlík, ale lze je vyzkoušet i s rýží.

Žádné komentáře: