Holandský řízek z krůtího masa se sýrem

Holandský řízek se sýrem podávaný s bramborovou kaší
1/2 kilogramu mletého krůtího masa, 200 gramů sýra, 100 gramů celeru, strouhanka, mléko, 2 vejce, mléko, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, hladká mouka, olej

Recept na holandský řízek se sýrem dělaný z krůtího masa
Celer oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouháme také sýr. Obě suroviny dáme k mletému krůtímu masu*, vyklopíme k nim jedno vajíčko, přilijeme trochu mléka, vymačkáme česnek, osolíme, opepříme, zamícháme a podle potřeby přisypeme strouhanku - měly by se nám dobře tvarovat placičky či karbanátky a nerozpadat se přitom. Namočíme si ruce a pak do každé nabereme trochu masové směsi, vytvarujeme si řízečky oblíbené velikosti (s tloušťkou nepřeháníme, řízek by neměl mít víc jak půl druhého centimetru a centimetr určitě stačí). Ty pak obalíme v trojobalu (nejdříve hladká mouka, pak vejce rozšlehané s mlékem a nakonec strouhanka) a usmažíme je z obou stran na oleji. Holandský řízek se sýrem se podává buď s bramborem nebo bramborovou kaší.

* K tomu krůtímu masu jedna připomínka, jestliže si ho nemeleme sami, ale kupujeme už hotové, tak je dobré se podívat na složení. Velmi často balíčky s hotovým krůtím masem již obsahují koření a hlavně dost soli, takže pozor při dochucování.

Žádné komentáře: