Vejce ve skle



3 vejce (porce na jednu skleničku), celý pepř, sůl

Recept na skvělou klasiku co miloval i Masaryk čili na vejce ve skle

Vejce si vytáhneme z lednice. Dáme vařit osolenou vodu, když začne vřít, mírně ji stáhneme, opatrně na lžíci do ní ponoříme vejce, přidáme oheň a když voda začne vřít (ochladí ji ponořená vajíčka), stáhneme ji zase na střed. V momentě ponoření si zapneme stopky. Po čtyřech a půl minutách (čtyřech u malých vajec) hrnec dáme pod tekoucí studenou vodu. Mírně ochlazená (tak aby se na ně dalo sáhnout) vejce vylovíme, odloupneme část skořápky a lžičkou vydloubneme obsah do připraveného skla. Žloutek by měl být tekutý. Rozčtvrtíme je, opepříme čerstvě nadrceným pepřem, osolíme a s pečivem podáváme. Vejce ve skle můžeme ještě posypat jemně nasekanou pažitkou nebo cibulkou, ale nutné to není.

Žádné komentáře: