Hrachovka

1 sklenice žlutého hrachu, 1 kostka bujónu, 1 střední cibule, 5 plátků špeku, 2 stroužky česneku, bobkový list, nové koření, majoránka, bílý pepř, sůl, hladká mouka

Recept na jednoduchou ale velmi chutnou hrachovku:

Hrách namočíme přes noc do trojnásobného množství vody s dvěma bobkovými listy a třemi kuličkami nového koření. Druhý den ho uvaříme do měkka, vytáhneme nové koření a bobkový list a rozmixujeme. V druhém o něco větším hrnci si rozpustíme na kostičky nakrájený špek, na kterém osmažíme dozlatova cibulku. Zaprášíme ji přibližně třemi lžícemi mouky, opražíme a zalijeme zhruba půl litrem až tři čtvrtě litrem horké vody. Rozmícháme, přidáme kostku bujónu a deset minut povaříme. Vlijeme rozmixovaný hrách, vymačkáme dva stroužky česneku, řádně okořeníme majoránkou a podle chuti doladíme vše solí a bílým pepřem. Povaříme přibližně čtvrt hodiny, znovu podle potřeb opepříme a osolíme a můžeme podávat na stůl. Hrachovka je dobrá je jen tak, ještě lepší s kopečkem zakysané smetany a nebo opraženými chlebovými či houskovými křupánky.

Žádné komentáře: