Domácí játrové knedlíčky do polévky - jako od babičky

100 gramů kuřecích jater, 1 vejce, troška majoránky, muškátový oříšek, stroužek česneku, pepř, sůl, strouhanka

Recept jak se připravují domácí játrové knedlíčky:

Není to vůbec nic složitého, když si to nacvičíme, tak později už jen záleží na naší chuti a variacích, ale základ tradičních "babiččiných" knedlíčků je de facto stále stejný. Nejdříve si očistíme kuřecí játra od případných cancourů a propláchneme je. Připravená dáme do mixeru (mlýnku na maso) a rozmixujeme. Do vzniklého blátíčka dáme trošku majoránky, rozklepneme vajíčko, jeden utřený či vymačkaný česnek, sůl, čerstvě nadrcený pepř, špetku muškátového oříšku a pomalu přisypáváme za stálého míchání (či pomalého mixování) strouhanku. Přestaneme ji přidávat ve chvíli, kdy z hmoty můžeme udělat kuličky. Ty si připravíme jako na obrázku. No a pak už jen stačí játrové knedlíčky zavařit neboli hodit do vroucí polévky a počkat až vyplavou (pokud se nedejbože přilepí, tak je na začátku jemně promícháme).

postřehy: recepty našich předků jsou samozřejmě různé, takže od vaší babičky mohly chutnat trošičku jinak. Například používala místo drůbežích jater vepřová a nebo od žloutků oddělila bílky a vyšlehala z nich pěnu, kterou jemně se směsí spojila - játrové knedlíčky byly pak nadýchanější. A pozor na majoránku a muškátový oříšek, méně je někdy více, když to přepísknete, knedlíčky budou nahořklé.

Žádné komentáře: