Jarní šťovíková polévka


Šťovíková polévka s vejcem

1 a 1/2 litru vývaru, 350 ml sklenice naloženého šťovíku, zakysaná smetana, vejce, celý pepř

Recept jak se připravuje šťovíková polévka

Vývar uvedeme do varu. Použít se dá kuřecí, míchaný s hovězím a nebo i zeleninový, pro rychlé vaření je vhodná i kostka. Pokud vaříme z kostek, tak na půl druhého litru vody použijeme jen dvě kostky (na půl litru jedna). Hodí se pouze slepičí nebo zeleninová, bezpodmínečně bez glutamátu čili nějaké natura či bio verze. Souběžně s vývarem si dáme vařit vejce na tvrdo - do studené vody a od doby varu cca osm minut. Do vroucího vývaru vmícháme celou sklenici šťovíku (prodává se nasolený, proto dáváme méně kostek, které bývají hodně slané a v receptu už dále nesolíme), řádně opepříme čerstvě nadrceným pepřem a rozlijeme do misek, na jejichž dnech máme rozloženo na čtvrtky nakrájené vajíčko. Podáváme se zakysanou smetanou. Šťovíková polévka se může i rozmixovat, ale tento krok jde udělat vždy, nejlepší je nejdříve ochutnat a teprve potom se rozhodnout - po mixování je mírně kyselejší.

info: šťovík má vitamín C, ale obsahuje také kyselinu šťavelovou, takže s polévkou opatrně, hlavně v těhotenství. Po konzumaci je dobré zvýšit přísun vápníku, například sklenkou mléka.

Žádné komentáře: