Skotské jablkové koláče

2 sklenice mouky, 1/4 sklenice cukru, 2 lžičky prdopeče, 1/2 lžičky sody, 1/2 lžičky soli, 60 gramů másla, 1 jablko, 1/2 sklenice studeného mléka
navíc na posyp: 2 lžíce cukru, 2 lžíce mléka, skořice

Recept jak si udělat skotské jablkové koláče

Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Přidáme tuhé studené máslo a zpracujeme na moučné hrudky. Jablko oloupeme, zbavíme jadřince,  nastrouháme na hrubo a přidáme k těstu spolu se studeným mlékem. Nyní si vypracujeme hezké těsto. Těsto dáme na pomoučený vál a ještě ho na něm zpracujeme. Vytvoříme dva kruhy (přibližně patnáct centimetrů) a vyložíme je na vymazaný plech. Povrch koláčů potřeme mlékem a posypeme cukrem a skořicí. Kruhy nařízneme jako pizzu - čili rozdělíme na šest klínových dílků. Pečeme přibližně čtvrt hodiny (než vyroste a začne hnědnou) v troubě rozpálené na dvě stě dvacet stupňů. Skotské jablkové koláče podáváme teplé a polité trochou rozpuštěného másla.

Žádné komentáře: