Slané pečivo plněné žampiony

těsto: 2 a 1/2 sklenice hladké mouky, 2 sklenice hrubé mouky, 400 gramů másla, 200 ml smetany na šlehání, 2 vejce, 2 žloutky, 1 - 2 bílky, sůl

náplň: 1 kg žampionů, 250 g cibule, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 3 lžíce strouhanky, majoránka, pálivá paprika, rozmarýn, pepř, sůl

Recept jak připravit slané pečivo plněné žampiony:

V míse si promícháme mouky, přidáme nasekané na kousky máslo (můžete případně část nahradit nějakým margarínem), smetanu, vejce, žloutky a trochu soli. Vypracujeme si velmi pečlivě těsto, které zabalíme do alobalu a vložíme do lednice na půl dne. Po tomto čase očistíme žampiony, opláchneme, osušíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Na pánvi si rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli, po chvíli přidáme i žampiony. Osolíme, opepříme a dusíme dokud se neodpaří z žampionů tekutiny. Na konec přidáme strouhanku, utřený nebo vymačkaný česnek, majoránku, rozmarýn a také pálivou papriku (podle toho jak máte rádi ostré určete množství, jen nepřehánějte). Po promíchání náplň ochutnáme a případně ještě osolíme a opepříme. Z lednice vyndáme těsto a rozválíme ho přibližně na necelou půl centimetrovou tloušťku. Rozválené těsto nakrájíme na nudle široké přibližně sedm až osm centimetrů. Na každou nudli dáme do středu připravené žampiony a poté těsto zarolujeme. Každou roličku rozdělíme na přibližně osmicentimetrové kousky. Nachystané pečivo rozložíme na pečící papír, potřeme bílkem a vložíme do trouby rozpálené na sto osmdesát stupňů. Slané pečivo plněné žampiony se peče přibližně půl hodiny.

Žádné komentáře: