Pampeliškový sirup

cca 400 květů pampelišky, 3 velké citrony, 1 a 1/2 kg cukru

Recept na pampeliškový sirup

Cink cink, stačí se rozhlédnout kolem sebe a je jasně vidět, že pampelišky kvetou, ale některé už začínají odkvétat. Poslední šance jak využít sílu této léčivé rostliny. Jednou z možností je samozřejmě pampeliškový sirup, který jde velmi jednoduše vyrobit.

Nejdříve si musíme natrhat květy pampelišky - nejlépe během slunečného dne a pokud možno co nejdále od silnic a prašných cest (přeci ten prach a spaliny nechcete potom pít). Po donesení domů je dobré ještě květy rozložit na bílý papír a nechat všechny nežádoucí hmyzí "nájemníky" odejít někam do pryč. Květy vložíme do vody přidáme vymačkanou citronovou šťávu a zalijeme je litrem a čtvrt vody. Promícháme, uvedeme do varu a vaříme deset minut na menším plamínku. Sundáme ze sporáku a přikryté odložíme na dvacet čtyři hodin. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme a ještě pečlivě vymačkáme veškerou šťávu z květů. Přisypeme cukr, pečlivě rozmícháme a sirup vaříme na malém plameni pod pokličkou půl druhé hodiny. Horký potom přelijeme do vysterilizovaných a vysušených sklenic, pečlivě zavíčkujeme a odložíme na suché  a chladnější místo. Pampeliškový sirup je samozřejmě možno pít jen tak (můžete ho vyzkoušet ale i při pečení do perníku místo či spolu s medem), ale lepší je si ho odložit na chladnější podzimní či zimní období a využívat také jako lék při bolestech krku či obecném nachlazení.

Něco více o pampelišce spolu s trošku jiným receptem na sirup, ale také na salát či macerát zde http://www.zahradaapriroda.cz/pampeliska-smetanka-lekarska/

Žádné komentáře: