Krémová žampionová polévka

700 g žampionů, 1 střední mrkev, 1 větší cibule, máslo, olej, 400 ml smetany, mouka (cca 4 lžíce) celý pepř, sůl

Recept jak se připravuje Krémová žampionová polévka


Krémová žampionová polévka - recept

Žampiony opláchneme, oloupeme a nakrájíme na hrubé plátky (někdo žampiony neloupe, je to věc osobního vkusu, jak vám pak případně vadí mírně tužší droboučké kousky slupičky). Mrkev oškrábeme, a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme na drobno. Na másle s troškou oleje si osmažíme cibuli, po chvíli přidáme mrkev a po další chvíli i nakrájené žampiony. Vše pořádně promícháme a chvíli spolu smažíme. Podlijeme jednou deci vody a za neustálého míchání necháme vodu odpařit. Dosypeme hladkou mouku a míchajíce ji opražíme. Postupně dolijeme za stálého míchání půl druhého až dva litry vody (někdo zde používá vývar, ale je škoda přidávat další chuti k té lahodné žampionové), pokrm opepříme nadrceným pepřem, osolíme a vše dvacet minut až půl hodiny povaříme. Na konec polévku rozmixujeme úplně do hladka a poté do ní (stále se vaří) vlijeme smetanu, případně dochutíme a necháme již jen přejít varem. Krémová žampionová polévka se může podávat s na kostičky nakrájeným a osmaženým chlebem.

Žádné komentáře: