Dušené hlávkové červené zelí

1 kg čerstvého nenakládaného červeného zelí (měla by to být tak půlka menší hlávky), 200 ml vývaru, 100 ml suchého červeného, 4 lžíce rozinek, 3 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 4 hřebíčky, citronová šťáva, pepř, sůl

Recept jak připravit Dušené hlávkové červené zelí

Červené zelí zbavíme zvadlých listů, odstraníme košťál (můžeme ho na syrovo chroupat při práci), nakrouháme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Vložíme ho do hrnce, zalijeme vývarem (každý dá trochu jiný šmrnc, začněte pokusy se zeleninovým), červeným, přidáme lžíci másla a hřebíček a pod pokličkou vaříme na malém plamínku půl hodiny. Mouku opražíme na zbylém másle a poté ji vmícháme k zelí spolu s rozinkami. Červené zelí poté ještě dusíme pod pokličkou dalších deset minut. Na konci dušené červené zelí dochutíme citronovou šťávou, pepřem, solí podle vlastních preferencí a ihned můžeme ho podávat. Jako příloha se většinou podává k různým pečeným masům - výborné je z kachničkou.

Žádné komentáře: