Makové koláčky

250 gramů hladké mouky, 130 gramů máku, 130 gramů moučkového cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, strouhaná kůra z 1 citronu, 100 gramů másla, sůl

Recept jak připravit Makové koláčky
Mák opláchneme, zalijeme vařící vodou a čtvrt hodinky na malém plamínku povaříme. Scedíme, umeleme (na ručním mlýnku na mák aspoň dvakrát) a necháme vychladnout. Do mouky si nasekáme máslo, přidáme moučkový i vanilkový cukr, tři žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a mák. Z hmoty si vypracujeme těsto, které poté rozválíme na půlcentimetrovou placku. Formičkou nebo skleničkou vytváříme makové koláčky, které poté přeložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme zbylým žloutkem. Troubu si rozehřejeme na dvěstě stupňů a makové koláčky během čtvrt hodinky upečeme.

Žádné komentáře: