Příprava
Brusinky probereme, opláchneme, spaříme vařící vodou (hodíme je na kraťounkou chvilku do ní) a poté je slijeme. V dostatečně velkém hrnci na počet brusinek si svaříme jednu deci vody s cukrem, přidáme brusinky a brusinkový kompot vaříme čtvrt hodiny. Hrušku (lze zastoupit jablíčkem, ochutnejte jaký brusinkový kompot vám sedne více) oloupeme, odstraníme jadřinec, nakrájíme na kostky, přidáme k brusinkám a vaříme dalších patnáct minut. Mezi tím si nachystáme vyvařené a vysušené sklenice a horký brusinkový kompot do nich nalijeme, zavíčkujeme a sklenice s kompotem otočíme. Dobrá rada, použijte na brusinkový kompot spíše menší sklenice na jednu rodinnou dávku například k masu - svíčkové, zvěřiny apod. - je škoda si nadělat kýbly, které se vám pak otevřené kazí.
Žádné komentáře:
Okomentovat