Slovenská kapustnica

1,5 kg kysaného zelí , 1/2 kg klobásy, 2 cibule, sádlo (olej), sladká paprika, sůl, pepř, česnek, případně máslo, mouka a smetana

Recept jak se dělá pravá slovenská kapustnica

Zelí slijeme do hrnečku a nakrájíme (pokud nemáme rádi kyselost, tak ho ještě před tím krájením propláchneme). Cibuli oloupeme a také nakrájíme. Ve velkém hrnci si na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, hrnec na chvíli odstavíme, zaprášíme trochou sladké papriky, zamícháme přidáme zelí a zalijeme vodou. Klobásu si nakrájíme přibližně na půlcentimetrová kolečka a přihodíme k zelí, česnek oloupeme a rozkrájíe na čtvrtky a taky přihodíme k zelíčku a vše přikryjeme pokličkou. Po hodině by si kapustnica zasloužila dolazení, takže ji odklopíme, osolíme, opepříme případně dokyselíme tím odloženým na začátku nálevem, promícháme problubláme a ochutnáme ještě jednou jestli není třeba dále doladit. Přiklopíme a dovaříme další hodinu až půl druhý. Dá se říci že kapustnica je hotová, ale někdo ji rád hustší a někdo zas ji rád se smetanou nebo kombinaci obojího. V prvním případě si z másla a mouky uděláme jíšku, kterou vmícháme do kapustnice půl hodiny před koncem vaření. V druhém případě buď uděláme totéž a pět minut před dovařením vlijeme smetanu a kapustnici necháme přebublat a nebo půl hoďky před koncem rozmícháme ve smetaně mouku a vše povaříme.

Podle gusta a podle chuti, ale slovenská kapustnica je super jen tak nezahuštěná a hlavně den, dva odleželá. Základem je slušné kysané zelí (ne sterilované, ten oslizlý pytlíček - přesněji tři - z obchodu je to prave ořechové) a dobrá klobása. Klobásy vybíráme ty tvrdší, rozhodně ne ty párky co si říkají klobása, dobré je použít nějakou pikantnější - čabajka je ideál, ale velmi slušně ji zastoupí například pálivá selská klobása.

Žádné komentáře: