Pečené kuře

kuře, sůl, pepř, majoránka, sušený estragon, česnek, láhev

Příprava:
Kuře omyjeme a osušíme. Sůl, pepř, majoránku a estragon promícháme a kuře jím zvenčí i zevnitř potřeme. Do kuřete zastrkáme pár stroužků česneku a dáme ho na pár hodin do chladu. Do láhve (láhev by měla být přibližně velikosti kuřete, lze nahradit plechovkou) nalijeme vodu a napíchneme kuře na láhev. Do pekáčku postavíme kuře na stojato - opřené o lahev a vložíme ho do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečeme přibližně hodinu a půl a během pečení kuře několikrát potřeme šťávou stékající do pekáče. Takto pečené kuře chutná dost podobně jako kuře pečené na rožni a je krásně šťavnaté.

Tukožroutská polévka

1 hlávka zelí, 6 cibulí (pokud možno a sezóna dovoluje i se zelenou natí), 2 zelené papriky, 8 rajčat, svazeček řapíkatého celeru, pepř, petrželka, kari, kopr - případně podle chuti česnek a bazalka

Příprava:
Rajčata spaříme a oloupeme, poté všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu bez rajčat dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme dokud není měkká, na konci ji podle chuti polévku okořeníme, přidáme nakrájená rajčata a ještě čtvrt hodiny povaříme. Neměli bychom ji solit ani přidávat velmi často oblíbený bujón. Tukožroutská polévka se jí téměř kdykoliv během sedmi dní diety, nejlépe je si jí dát celou do lednice a ohřívat si jen porce polévky podle potřeby.

Sýrová omáčka

200 gramů plísňového sýra typu Niva, lžička másla, 50 ml suchého bílého, 50 ml tučnější smetany (spíš ke šlehání než na vaření), sůl, pepř

Příprava:
Sýr si nadrobíme, hodíme do hrnce, kde na malém plameni rozehříváme máslo. Chvíli sýr ohříváme za stálého míchání. Pak přilijeme bílé a mícháme dokud se sýr úplně nerozpustí. Na konci přidáme smetanu a osolíme a opepříme podle chuti (pro silnější nátury je dobré do sýrové omáčky přidat např. i trošku utřeného česneku). Kdo nemá rád plísňové sýry může totéž zkusit s taveným sýrem nebo i nastrouhaným voňavějším žlutým sýrem, například Ementálem, sýrová omáčka je pak méně výrazná, ale také dobrá.

Sýrová roláda

1/2 kilogramu sýra gouda, 300 gramů žampionů, 3 vejce natvrdo, 2 tavené sýry, 1/2 másla, nějaká uzeninka podle chuti (např šunka), zelená petrželka, cibule, sůl, pepř, máslo na smažení

Příprava:
Nakrájené žampiony a nadrobno nasekanou cibulku osmažíme na másle. Tavené sýry utřeme s máslem, přidáme k nim nasekaná vejce, žampiony s cibulí, nadrobno nakrájenou uzeninu, sůl a pepř dle chuti. Vodu uvedeme v hrnci do varu, vložíme do ní goudu (hodí se jí dát v sáčku a nebo nakrájenou na větší kusy - lze také nakrájet na tlustší plátky a dát do mikrovlnky), vypneme oheň a necháme ji změknout tak aby se dala rozválet. Sýr rozválíme na placku přibližně půl centimetru širokou, rozložíme náplň, zavineme ho do rolády a tu zabalíme do alobalu. Sýrová roláda by pak měla být aspoň den nebo dva v lednici. Sýrová roláda se hodí výtečně například na různé oslavy k chlebíčkům s máslem.

Pečené vepřové koleno

2x vepřové koleno, 2 lžíce medu, 3 lžíce vinného octa, lžíce tuku, pepř, sůl

Příprava:
Opláchnuté koleno osušíme, promačkáme rukou a lehce mu nařízneme kůžičku. V misce promícháme ocet s medem, solí a pepřem a vzniklou marinádou vepřové koleno potřeme. Pak koleno dáme to vymazaného pekáče, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme zhruba hodinu a půl. Během pečení vepřové koleno potíráme marinádou a poléváme vypečenou šťávou, také bychom měli koleno asi dvakrát otočit aby se krásně propeklo.

Těstovinový salát

těstoviny (vybereme na jaké máme chuť, tady se ale docela dobře hodí nějaké vrtulky či vřetena), 1 plechovka kukuřice, 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě, celý pepř, sůl, olej, půl sklenice až celá sklenice majonézy

Recept na rychlý a jednoduchý těstovinový salát

Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě s trochou oleje. Slijeme a necháme trošku vychladnout. Tuňáka (měl by ho být větší kousk ne nějaká úplně miniaturní konzervička) rozdrobíme a poté promícháme smícháme s kukuřicí a těstovinami - snažíme se těstoviny nerozmačkat. Poté těstovinový salát opepříme čerstvě nadrceným pepřem, osolíme a jemně celý spojíme s majonézou. Můžeme ihned podávat, ale lepší je ho odložit na chvíli, aby se mu spojily chutě.