Rajská polévka se šlehačkou

Suroviny: 500 g rajčat, 2 středně veliké mrkve, 2 malé cibule, 1 lžička rajského protlaku, 3/4 l zeleninového vývaru, 2 svazky bazalky, pepř, 4 velmi malá rajčata, 3 lžíce másla, nebo rostlinného tuku

Příprava:
Rajská jablíčka opláchneme a nakrájíme na kousky. Očistíme a omyjeme mrkev a nahrubo ji nastrouháme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme tuk a připravenou zeleninu na něm asi 10 minut dusíme. Vmícháme rajčatový protlak, necháme krátce zasmahnout a zalijeme zeleninovým vývarem, který jsme si připravili z kostky. Polévku vaříme asi 30 minut při střední teplotě, potom ji propasírujeme jemným sítem.
Opereme a osušíme bazalku, pár lístků odložíme stranou na zdobení, zybtek najemno nasekáme. Šlehačku ušleháme jen do polotuha a vmícháme do ní bazalku. Polévku dochutíme pepřem. Malá rajčata nasekáme na plátky a prohřejeme v polévce. Tu podáváme v miskách, ozdobenou bazalkou a šlehačkou.

Žádné komentáře: