Suroviny na noky: 500 ml mléka, 40 g másla, 150 g krupice, 3 vejce, sůl, 2 lžíce jemně posekané zelené petrželkové natě
Recept jak se připravuje Koprová omáčka s noky
V polovině studeného mléka rozšleháme mouku. Zbytek uvedeme do varu, rozšlehanou mouku s mlékem do něj vlijeme a povaříme asi 20 minut. Podle potřeby zředíme vývarem (tady takový malý trik, pokud plánujete například jí jíst s vařeným hovězím srdcem, či jiným kusem vařené krávy, protože bezmasé jídlo s noky by nebylo ono, tak si velmi jednoduše při vaření vytvoříte potřebný vývar). Nakonec přilijeme smetanu.
Kopr omyjeme a posekáme nadrobno. Svaříme ocet, vodu, usekaný kopr a máslo. Směs vlijeme do omáčky, dochutíme solí a cukrem, dobře prošleháme a koprová omáčka se již dále nevaří (aby toto oblíbené severské koření neztratilo svou sílu a chuť).
Mléko na noky uvedeme do varu, osolíme, opatrně přisypeme krupici, vmícháme máslo a vaříme, až se těsto přestane lepit ke kastrolu. Pak necháme zchladnout, vmícháme vejce a petrželku a vypracujeme hladké těsto.
Lžící namáčenou v teplé vodě vykrajujeme noky a zaváříme do vroucí vody osolené vody. Vaříme asi 5-6 minut. Pak noky scedíme a necháme okapat.
Žádné komentáře:
Okomentovat